Particulier

Zakelijk

Bel ons op 088 – 818 28 58 (Bereikbaar ma t/m vrij 09:00-17:00 uur)

Wilt u uw energierekening naar nul?
Bel ons op 088 – 818 28 58 (Bereikbaar tot 17.00 uur)

Zakelijke (kleinschalige) windturbine ISDE-subsidie 2022

Ook voor bedrijven is er ISDE-subsidie voor het verduurzamen van bedrijven. Elk jaar wordt deze subsidie herzien en worden, waar nodig, aanpassingen gedaan. 1 januari zijn de nieuwe subsidiebedragen en voorwaarden in gegaan voor 2022.

Ook zijn de subsidiebedragen van isolatiemaatregelen en warmtepompen verhoogd en zijn per 2022 de voorwaarden voor de minimale m2 ruimer. De isolatiemaatregelen gelden alleen voor woningeigenaren. En zakelijke gebruikers kunnen onder ruimere voorwaarden ook subsidie krijgen voor zonnepanelen en kleine windturbines.

Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE’s) geldt de ISDE, naast een warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw. Voor bedrijven en VVE’s is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Kleinschalige windturbine zakelijke gebruikers

Bent u een rechtspersoon? Dan kunt u met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uw energiegebruik verduurzamen met een kleinschalig windturbine project. De subsidie voor windturbines loopt nog van 3 januari 2022 tot en met 31 december 2023.

Voor 2022 is € 30 miljoen euro beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.
De subsidie voor kleinschalige windturbines bedraagt maximaal € 66,- per m2 rotoroppervlak.

Voorwaarden voor de kleinschalige windturbine

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor kleinschalige windturbines. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook de maatschap, stichting, vof en cv.
  • Een windturbine moet een minimaal rotoroppervlak hebben van 50 m2. Het project mag uit meerdere windturbines bestaan, maar iedere turbine heeft een minimaal rotoroppervlak van 50m2.
  • De windturbines laat u aansluiten op het elektriciteitsnet door middel van een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
  • Voor het aanvragen van de subsidie toont u aan dat u een omgevingsvergunning aanvraag voor het windturbineproject heeft aangevraagd.
  • Bij het vaststellen van de subsidie bent u in het bezit van deze omgevingsvergunning.
  • De installatie laat u uitvoeren door een bouw installatiebedrijf. De installatie mag u niet zelf doen.
  • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de windturbine.
  • U moet de windturbine in gebruik nemen binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de kleinschalige windturbine. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Vanaf wanneer kunt u de subsidie aanvragen?

Vanaf 24 januari 2022 kun je de nieuwe subsidie aanvragen. Je hebt recht op de nieuwe subsidie(s) wanneer de installatie plaatsvindt in het jaar 2022. Heeft de installatie plaatsgevonden voor 1 januari 2022? Dan is de ISDE-subsidieregeling van 2021 van toepassing. Let op dat je de subsidie aanvraagt binnen 12 maanden na installatie.

Wij staan elke werkdag tussen 09.00 en 17.00 voor u klaar.

Chat met ons voor antwoord op uw vragen of bel: 088 – 818 28 58.

Ontzorgt u van A tot Z​

Persoonlijk en snel

Wilt u een persoonlijk advies of heeft u nog een vraag?
Neem direct contact met ons op. Onze adviseurs staan u graag te woord.

Liever direct contact? Bel nu 088 - 818 28 58