Energielabel C voor kantoren

Energielabel C voor kantoren verplicht vanaf 2023 

In het Energieakkoord is afgesproken dat alle (bestaande) gebouwen in Nederland in 2050 energieneutraal zijn. Om dit doel te bereiken, zijn er twee tussenstappen afgesproken: in 2023 moeten alle bestaande kantoorpanden groter dan 100m2 minimaal het energielabel C hebben, in 2030 hebben alle gebouwen minstens energielabel A. Kantoorpanden die per 1 januari 2023 niet voldoen aan de gestelde eisen, mogen niet meer als kantoor gebruikt worden.

Bij het verkopen, verhuren of opleveren van een gebouw is een energielabel verplicht. Het energielabel geeft de energieprestatie van uw pand weer. Gebouwen met een A-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige gebouwen krijgen een G-label. Wanneer een kantoorpand bij verkoop, verhuur of oplevering geen energielabel heeft, riskeert een boete van 20.500 euro.

Op schatting van het RVO zijn er zo’n 62.000 kantoren die moeten voldoen aan label C voor 2023. Uit recente cijfers blijkt dat 44% van deze kantoren al een energielabel heeft, en 32% zelfs al in het bezit is van een energielabel C of beter. De overige 12% van de kantoren die al wel een energielabel hebben, heeft een energielabel D of lager en voldoen niet aan de verplichting. Daarnaast is voor 56% van de kantoren nog geen energielabel bekend, deze voldoen ook nog niet aan de verplichting.

Hoewel het allemaal erg streng klinkt, biedt een energielabel juist kansen. Zo presteert duurzaam vastgoed beter, is het meer waard en zal gemakkelijker verhuurd worden. Zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van ING Real Estate en de Universiteit van Maastricht. Zij vonden dat ‘groene’ gebouwen tussen de 9 en 11 procent meer waard zijn, en tussen de 12 en 18 procent meer huur kunnen opleveren.

Weet u niet of uw kantoorpand moet voldoen aan de label C-verplichting? Of wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen?
Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!
Bel: 088 – 8182858
of gebruik onderstaand contactformulier

9 + 6 =