Particulier

Zakelijk

Bel ons op 088 – 818 28 58 (Bereikbaar ma t/m vrij 09:00-17:00 uur)

Wilt u uw energierekening naar nul?
Bel ons op 088 – 818 28 58 (Bereikbaar tot 17.00 uur)

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u eigen duurzame energie op. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter geworden.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in stroom. Naast zonnepanelen zijn een omvormer, montagesysteem en bekabeling nodig. De zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die aan elkaar geschakeld zijn. De zonnecellen vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kan niet direct worden gebruikt in de woning en moet worden omgevormd. Via een elektriciteitskabel komt deze gelijkstroom uit bij de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom waar de meeste apparaten op draaien.

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnecellen die in de schaduw liggen leveren minder stroom. De zonnecellen zijn aan elkaar geschakeld, wat betekent dat de opbrengst zo sterk is als de zwakste schakel: de zonnecel in de schaduw. Een oplossing voor dit opbrengstverlies is de slecht belichte zonnecel over te slaan door een bypass diode. Een zonnepanelensysteem heeft vaak 3 bypass diodes. Dit betekent dat één derde van het systeem wordt uitgeschakeld als de bypass is ingeschakeld.
Een andere mogelijkheid zijn micro-omvormers of power-optimizers. Bij micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen omvormer. Daarmee zorgt de zwakste schakel er niet voor dat het hele systeem minder produceert. Een micro-omvormer kost ongeveer € 160.
Power-optimizers zijn een andere, vaak goedkopere, oplossing voor het schaduw probleem. Dit is een klein kastje dat bij elk paneel wordt geplaatst. Dit kastje zorgt ervoor dat de stroom en de spanning de meest efficiënte verhouding houden voor een optimaal gebruik.

Zonnepanelen en opbrengst

Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen stroom. De panelen werken niet op zonlicht maar op licht. Zo heeft u er ook in de herfst en winterperiode plezier van. Maar hoe zit dat eigenlijk bij hoge temperaturen? Voor elke 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Het rendement van het zonnepaneel is dus lager bij hoge temperaturen. Zorg er daarom voor dat er lucht achter het paneel langs kan stromen, zodat de temperatuur niet te hoog wordt. Ook voor de omvormer is het belangrijk dat er genoeg lucht langs stroomt tegen de hitte.

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het ene dak iets meer dan een ander dak. Dit hangt af van 3 factoren:

  1. De richting en helling van uw dak. Een dak op het zuiden, oosten of westen vangt meer zon dan een dak op het noorden. Heeft u een plat dak? Dan is de richting minder belangrijk. Echter, zorgen de zonnepanelen op het platte dak zelf voor schaduw, hierdoor kunt u minder panelen kwijt op een plat dak.
  2. Hoeveel schaduw er op uw dak valt. Hoe minder schaduw hoe beter. Bekijk goed of er bomen, flats of andere objecten zijn die de zon op uw dak beperken.
  3. De ruimte op uw dak. Dit bepaalt hoeveel zonnepanelen u op uw dak kwijt kan.

Zonnepanelen kopen

Wanneer u zonnepanelen aanschaft, kunt u de kosten voor de btw terugvragen. Hiermee is het een investering binnen 7 á 8 jaar terugverdiend. In deze berekening van Milieu Centraal is uitgegaan van een gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Hier houden we rekening met de teruglopende salderingsregeling. Bij de berekening gaan we uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden.

Aantal panelen Totaalprijs (incl. omvormer; installatie) Totaalprijs na btw teruggave Jaarlijkse stroomopbrengst Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
6 € 3.400 € 2.800 1.700 kWh € 250 7 jaar en 10 maanden
10 € 5.000 € 4.200 2.900 kWh € 450 7 jaar
18 € 7.900 € 6.700 5.200 kWh € 620 8 jaar en 11 maanden

Bron: Milieu Centraal. Uitgaande van een prijs per kWh van 22 cent.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de salderingsregeling in?

U wekt uw eigen stroom op zodra het licht is. De stroom die u niet direct gebruikt levert u terug aan het energienet. In ruil daarvoor mag u dezelfde hoeveelheid stroom afnemen wanneer u zelf geen stroom opwekt, bijvoorbeeld wanneer het donker is. Dit wordt salderen genoemd. Deze salderingsregeling bouwt, waarschijnlijk, af vanaf 2023. Elk jaar mag u dan 9% minder salderen, tot u in 2031 niets meer mag salderen.

Hoe zit het met het onderhoud en levensduur?

Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. De omvormer daarentegen, gaat 10-12 jaar mee. Deze zal tussentijds een keer vervangen moeten worden. Dit kost ongeveer € 1.000 exclusief installatie.
Qua onderhoud is er niet veel nodig, dit maakt zonnepanelen goedkoop in gebruik. Het is slim om eens in de paar jaar een specialist de zonnepanelen te laten inspecteren en goed te laten reinigen. De kosten hiervoor liggen tussen de € 100 en € 150. Daarnaast is het goed om in de gaten te houden of er geen vuil op de zonnepanelen achterblijft zoals bladeren. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement. U kan de zonnepanelen zelf schoonmaken of wij kunnen deze ontzorging voor u bieden.

Moet ik mijn zonnepanelen apart verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op jouw eigen dak liggen vallen deze onder de opstalverzekering. Wel is het goed om na te gaan bij jouw verzekeringsmaatschappij of de opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Houdt er rekening mee dat de zonnepanelen aan het dak bevestigd moeten zijn. Liggen de panelen los dan is de kans groot dat deze niet onder de opstalverzekering vallen.

Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer?

Er zijn zonnepanelen in verschillende kleuren. Blauw, zwart, met frame of zonder frame. Loop een rondje door de buurt en kijk goed wat u mooi vind. Daarnaast heeft de manier van leggen een grote invloed op het aangezicht. Leg ze allemaal staand of allemaal liggend neer. De installateur kan een legschema voor u maken, kies degene uit die u het mooist vind. Verder is het slim om met u buren in overleg te gaan. Zo kunt u zorgen voor een uniform zicht. Ook kunt u dummy panelen gebruiken om rare hoekjes of schaduwplekken op te vullen wanneer dit er mooier uitziet.

Ontzorgt u van A tot Z​

Persoonlijk en snel

Wilt u een persoonlijk advies of heeft u nog een vraag?
Neem direct contact met ons op. Onze adviseurs staan u graag te woord.

Liever direct contact? Bel nu 088 - 818 28 58